Чим корисна ромашка

Ромашка відома як лікарська рослина дуже давно. Вона популярна завдяки широкому спектру дії та мінімальній кількості протипоказань.
Завдяки специфічному складу, а саме оптимальному співвідношенню пропорцій флавоноїдів, ефірних олій, кумарину, біологічних кислот, холіну, полісахаридів та інших елементів, користь ромашки дуже велика.
Ромашка є протизапальним, потогінним, заспокійливим, кровоспинним і знеболювальним засобом. Знімає спазм, прискорює регенерацію епітелію, зупиняє процеси гниття і бродіння у кишківнику, стимулює травлення, має дезінфікуючі властивості. Завдяки вмісту хамазулену належить до антиалергійних препаратів. Глікозиди ромашки розслаблюють гладку мускулатуру, виявляють атропіноподібну дію.

Противірусні властивості ромашки аптечної допомагають при застудних захворюваннях: прискорюють одужання, зменшують симптоми і знімають запалення слизової оболонки.

При гастриті, коліті і запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту послаблє біль і знімають спазм. При парапроктиті, геморої, коліті, проктиті і метеоризмі з настоєм квіток ромашки роблять лікувальні клізми.
При гінекологічних захворюваннях, циститі, уретриті, простатиті квітки ромашки використовують для підмивання і спринцювання. Протизапальні властивості ромашки допоможуть при кон’юнктивіті, ячмені і почервонінні.
Настій або чай з ромашки служить заспокійливим засобом при істерії, епілепсії, хореї, невралгії. З цією ж метою квітки ромашки застосовують для купання новонароджених.