Бджолиний прополіс: лікувальні властивості

Прополіс – це клейка речовина, яку бджоли збирають з весняних бруньок дерев для зміцнення свого житла.
З його допомогою вони замасковують щілини у вуликах, перешкоджаючи проникненню мікробів всередину. З цієї причини продукт і отримав своє друге ім’я – бджолиний клей.
Починаючи з пізньої весни пасічник зіскрібає смолисті частинки і скручує їх в мініатюрні кульки. Зовні вони нагадують шматочки пластиліну. З кожного вулика за один раз можна отримати всього до 10 грамів прополісу. Як Ви розумієте, це досить мало. Тому знадобиться не тільки праця, а й терпіння, щоб запастися цим цілющим продуктом.
Щоб оцінити корисні властивості прополісу, спочатку необхідно розібратися в його складі: рослинні смоли (50%) бальзами, ефірні олії, дубильні речовини (30%) віск (25%) квітковий пилок (5%). Ці речовини утворюють безліч сполук, не всі з яких вивчені сучасними вченими.

Лікувальні властивості прополісу були виявлені людством ще в давні часи. Приміром, у часи єгипетських фараонів (більше 6000 років тому!) бджолиний клей використовувався жерцями для процесу муміфікації. Пізніше відомий середньовічний лікар Авіценна писав, що «прополіс витягає з ран шипи і кінці стріл, очищає і розріджує». Бджолиний прополіс – це ще й унікальний природний антибіотик, подібних якому немає.
Всім відомо, що бактерії, які вижили після «атаки» антибіотика, можуть виробити до нього імунітет. Так ось це правило не поширюється на бджолиний клей. Численні дослідження довели, що в світі не існує бактерій, здатних перебороти дію прополісу.